zaterdag 31 oktober 2015

Free your pits

Roxy Hunt, een kapster uit Seattle is vijf jaar geleden gestopt met het scheren van haar oksels. Ze startte haar eigen website (www.freeyourpits.com) om aan te tonen dat het scheren van okselhaar een sociaal construct is en dat persoonlijke keuze belangrijk is. De feministische beweging gaat de strijd aan met het heersende schoonheidsideaal en laat zien dat het ook anders kan. 

De trend zet zich door en naast het laten staan van okselhaar zijn er ook vrouwen die uit protest hun okselhaar kleuren. Een bloggster genaamd Destiny Moreno plaatste een jaar geleden een filmpje van zichzelf met blauwgekleurd okselhaar (http://bit.ly/1itjJ8k). Ze was klaar met haar geïrriteerde huid van het scheren en de negatieve reacties die ze kreeg als ze dit niet dagelijks deed. De trend werd snel overgenomen, ook door beroemdheden zoals Miley Cyrus. Op de foto hieronder is zij te zien met roze-gekleurd okselhaar.
 
Miley Cyrus
 
Ook op televisie is de trend van okselhaar terug te vinden. Emer O’Toole was te zien bij het Ierse ochtendprogramma This Morning. Eerst dacht ze dat het normaal was om haar okselhaar te scheren, want ‘dat hoorde zo’. Toen ze erover begon na te denken, klonk het eigenlijk niet zo normaal. Uit protest gooide ze tijdens de uitzending haar armen omhoog waardoor alle kijkers haar lang gegroeide okselhaar konden bekijken.

Emer O' Toole

Vele andere protesten zijn te noemen waarbij vrouwen hun okselhaar laten staan om het ‘normaalbeeld’ dat wij nu hebben van haarloze oksels aan te passen.

Zullen steeds meer vrouwen zich mengen in deze protest-trend? Zal uiteindelijk het schoonheidsideaal veranderen of is deze te diep geworteld in de denkbeelden van de samenleving?
 
~ Annerie, Anouk en Rachèl

 
Telegraaf (2012). Vrouw showt okselhaarbos. Verkregen op 29 oktober, 2015, van http://www.telegraaf.nl/buitenland/article20049538.ece
Waarom deze vrouwen hun okselhaar kleuren (2015). Verkregen op 29 oktober, 2015, van http://weekend.knack.be/lifestyle/beauty/waarom-deze-vrouwen-hun-okselhaar-kleuren/article-normal-587141.html


Geen opmerkingen:

Een reactie posten